ASZTAG

- szabadban tárolt, tartósan összerakott, cséplésre vagy nyomtatásra váró gabona (elsősorban búza) -

Egy kis növényvédelmi ajánlás!

Forrás: agroinform.hu
Várfi András agrármérnök
2023. 04.28.

Nagy veszélyben vannak a gyümölcsfák

Monília okozta hajtásszáradás kajszibarackfán – fotó: Agroinform.hu

A gyümölcsfáink továbbra is nagy veszélyben vannak, mert a folyamatos nedvesség számos kórokozónak kedvező körülményeket teremt a fertőzéshez. A csonthéjas gyümölcsfák esetében a moníliás virág- és hajtásszáradás (Monilinia laxa, M. fructicola) tünetei már megmutatkoztak elhalt, elszáradt virágok és hajtások formájában.
A virágfertőző monília legintenzívebben a meggyet támadja, így esetében kifejezetten fontos a védekezés a virágzás végéig, de érzékeny rá a szilva és a kajszi is. Kevésbé fogékony a cseresznye és az őszibarack.

Az alma teljes virágzásban van, míg a körte már a virágzás végén jár. Ez az időszak növényvédelmi szempontból nagyon meghatározó ezen növények számára, főleg mert a fertőzéshez szükséges feltételek optimálisak az alma-  és a körtevarasodásnak (Venturia inaequalis, V. pyrina).

A szürke almalevéltetű-kolóniák sokasodnak a levél fonákán – fotó: Agroinform.hu

Az alma másik fő betegsége, a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) primer fertőzése pedig jelen van az ültetvényekben, így a védekezés során a célunk, hogy a fertőzött hajtásokból már ne fertőződjenek be az egészséges hajtásvégek. Válasszunk tehát olyan felszívódó készítményt, ami hatásos a varasodás és a lisztharmat ellen is. Emellett a kontakt és szisztémikus hatóanyag kombinálása is javasolt.
Az almatermésűek rettegett betegsége, a tűzelhalás (Erwinia amylovora) is fenyeget. Kórokozójának kedvez a 18 °C feletti hőmérséklet, a csapadékos időjárás és a magas páratartalom, így tehát a fertőzéshez szükséges feltételek egyre inkább adottak.
Kártevőkből sincs hiány. A levéltetvek számos gyümölcsfán (és a dísznövényeken is) szívogatnak kisebb-nagyobb kolóniákban.

A bimbólikasztó bogár jellegzetes kárképe, a „rozsdás golyó” – fotó: Agroinform.hu

Almán már korábban megjelent a levélpirosító almalevéltetű, de most már jelen vannak a fiatal leveleken a zöld és a szürke almalevéltetvek egyedei is. A védekezéssel nem érdemes sokáig várni, mert az összehajlott, torzult levelek védelmében már nehezebben elérhetőek, a védekezés kevésbé hatásos.
A bimbólikasztó bogár (Anthonomus pomorum) látványos „rozsdás golyónak” is nevezett kárképére is felfigyelhetünk az almavirágok között.

Tenni ilyenkor már nem tudunk ellene, hiszen a megtermékenyített nőstény már elhelyezte a tojásait a bimbókban, és a kikelt lárvák fejlődésük alatt a bimbó belsejét felélik.

Sodrómolylárva a fiatal kajszilevelek között 7– fotó: Agroinform.hu

Illetve meg kell említenünk még a sodrómolyok (ligeti sodrómoly, dudva sodrómoly) lárváinak jelenlétét, a levélfelület növekedésével és a hőmérséklet emelkedésével ezekre is számítanunk kell. Indokolt esetben védekezzünk ellenük felszívódó készítményekkel.

A szőlő kihajtott, már a 2-4 leveles állapotot is elérte (bár a fenológia fajtától függően változik), illetve már kivehetők a fürtkezdemények. A tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) rajzása napról napra erősödik, egyre több egyedet fognak a kihelyezett szexferomon csapdák.

 

Frissítve: 2023-05-01