Városunk Gyomaendrőd újság

Újságunk 30 éves!

Újévi köszöntő

Tisztelt Gyomaendrődiek!

Nem tudom, hogy gondoltak-e már arra, hogy milyen régi, mondhatni ősi szokást is éltetünk valójában! Szilveszter napja, az óév búcsúztatásának és az újév köszöntésének az ünnepe évszázadokig jellemzően a keresztények és így a nyugatinak számító európaiak ünnepe volt –, hiszen I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének, és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep sokáig ide-oda tolódott, és egybefonódott az újév köszöntésével. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára, végül 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült december 31-ére és január elsejére.

Nos, Szilveszter pápa pedig nem akármivel vívta ki az utókor megbecsülését – így neve napjának tiszteletét –, hanem azzal, hogy az ő pápasága alatt tért meg és lett keresztényüldözőből hívő Nagy Constantin római császár, a kereszténység pedig államvallás a Római Birodalomban. Ez tehát azt is jelenti, hogy a szilvesztert ünnepelni, az óévet búcsúztatni és az újévet köszönteni európai divat volt, magyar szokás lett, és – ha csak rajtunk múlik –, az is marad.

De miért érdekes számunkra és egész közösségünk számára az ünnep eredetét, gyökereit emlegetni?

Azért, mert arra hívja fel a figyelmünket, hogy az ünnep lényege nem csupán a „különbözés” – ahogy Márai Sándor írja –, a „különbözés attól, ami hétköznapi”, hanem az ünnep lényegéhez hozzátartozik az is, hogy tükörképe annak, amit az ünneplők gondolnak a világról. Így az ünnep rólunk is szól, arról, hogy kik vagyunk, mit gondolunk magunkról, a feladatunkról a világban.

Kodály Zoltánról köztudott volt, hogy mélyen és meggyőződéssel hitt a zene, az éneklés lelket és testet, az egész emberi jellemet felemelő erejében.

Egy alkalommal, az egyik kórusműve bemutatója után megkérdezték tőle, hogy tetszett-e neki az előadás. Ő erre azt válaszolta: – Nem az a legfontosabb, hogy tetszett-e, hanem az, hogy jobbak lettünk-e általa.

Valóban. Újévköszöntő jókívánságaimat ha egy gondolatban szeretném összefoglalni: minden, amit kívánunk magunknak és embertársainknak az új esztendőre a bőségen és a jóléten túl, hogy törekedjünk jobbak lenni, mint a mögöttünk hagyott évben.

Remélem, hogy mindannyian úgy érezzük majd, hogy megtettük a lépést a „jobbá váláshoz vezető úton”!

Boldog új esztendőt kívánok Önöknek!

Toldi Balázs
polgármester

Frissítve: 2023-01-03