EGÉSZSÉGRŐL-BETEGSÉGRŐL

Fekete bors (Piper nigrum)

A borscserje évelő, fásodó szárú, kúszó lián; Délkelet-Ázsiában, Brazíliában, Afrikában és az Indiai-óceán térségében termesztik. Zöld színű, 6-8 mm átmérőjű termése érett állapotban piros, szárítva megfeketedik.
A legalább 3 éves borscserje érett termését gyűjtik be. A napon megszárított, érett terméséből lesz a fekete bors. Ha több napig a termést tengervízben áztatják, majd lehántják a húsos termésfalat, akkor jutnak a fehér borshoz. A magban zöldessárga, erősen fűszeres illatú, édeskés ízű illóolaj található. A bors felhasználható termés alakban is, de a fitoterápia elsősorban az illóolajat hasznosítja.
A bors csípős ízét és jellegzetes illatát a piperin-, piperidin és karicint tartalmának köszönheti. Erős, antioxidáns hatású terpének: limonén, szabinén, kariofillén és linalool található a magban, de magas a C-, K-vitamin, a mangán és a vas tartalma is.
A borsot az ókori görögök és rómaiak fizetőeszközként is alkalmazták a kereskedelemben, innen származik a „fekete arany” elnevezés.
A borstermést több, mint 3000 éve használja gyógyításra az indiai népi gyógyászat. A bors az indiai ajurvédikus orvoslásban számos növénytársítás alkotóeleme, és több, a nyugati kultúrában ismeretlen alkalmazása létezik. Európában belsőleg alkalmazva, főképp renyhe emésztés megszüntetésére ajánlott. A bors belsőleges használata elősegíti az emésztést, a gyomorsav elválasztást, csökkenti a puffadást és a székrekedéses panaszokat. Hatóanyagai növelik a szövetek oxigén felhasználását, serkentik a pajzsmirigy működését. Az illóolaját külsőlegesen reumaellenes készítmények alkotórészeként használják. Lokálisan alkalmazva a bors bőrizgató, keringésjavító és érzéstelenítő hatású.
A bors hatóanyagai serkentik az anyagcserét és gátolják a tápanyagok zsír formájában történő raktározását, ezért a bors rendszeres fogyasztása segíthet a fogyásban.
A fekete bors illóolaja hatékony a ráncok ellen és a piperin tartalma miatt serkenti a bőr pigmentációját. A bors illóolaja hatékony lehet a bőrrák kialakulásának megelőzésében.
A bors izzasztó, antimikróbás tulajdonságú, belsőleges bevitele segíti a szervezetet a fertőző ágensek leküzdésében és gátolja az emésztőrendszerben a káros baktériumok elszaporodását.
A bors fogyasztása előnyös lehet megfázás, köhögés és asztma kialakulása esetén.
A bors keringés javító hatása megnyilvánulhat vérnyomás csökkentő tulajdonságában. Antioxidáns hatóanyagai – rendszeres fogyasztás esetén -csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét.
A bors fogyasztásnak szorongáscsökkentő és hangulatjavító hatása lehet, a szerotonin és az endorfin nevű agyi neurotranszmitterek szintjének növelése révén.
A bors fogyasztása nem ajánlott gyomorfekélyes panaszok kialakulásakor és műtétek után, mivel irritálhatja a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját. A borssal való fűszerezés nem ajánlott vese vagy májbántalmak fennállásakor sem, ezekben az esetekben diétás fűszerként a borsikafű használata ajánlott.
A bors illóolajának alkalmazása kizárólag orvosi rendelvényre javasolt.
A bors piperin tartalma miatt felerősíti más anyagok hatását. Hatékonyabbá teszi a tetraciklin típusú antibiotikumok, a fenitoin nevű antiepilepsziás gyógyszer és a kurkuma hatását.
Teaforrázat készítése: 3 gramm borsszemet tegyünk 1,5 dl forrásban lévő vízbe, hagyjuk 5-10 percig ázni, majd szűrjük le. Mentával ízesíthető, a szűrlet naponta 2-3 alkalommal fogyasztható.
A bors illóolaj alapú krémmel naponta 2-3 alkalommal dörzsöljük be a fájó testrészt.

Forrás:

https://kremmester.hu/a-gyogyito-fekete-arany-csodaja/

Reader’s Digest: A természet füvészkertje

dr. Macsári Judit

 

 Frissítve: 2023-03-02