Városunk Gyomaendrőd újság
www.varosunkujsag.hu

Viharkár

Kedves Hunyaiak! 

A 2020. február 04.-ei viharos erejű szél megbontotta a hunyai templom tetejét. A fényképeket mellékelem. Intézkedtem, hogy a biztosítónál a Püspökség munkatársa bejelentse a kárt. Sajnos előreláthatóan a helyreállítás összegéből mindent nem fog a biztosító fizetni. Úgy van megkötve a Püspökség és a Biztosító között a szerződés, hogy egy bizonyos százaléknyi önrészt kell a plébániának fizetnie. Ezért az önrész összegére gyűjtést hirdetek. Hunyán a február 16-ai vasárnapi misén várjuk az adományaikat erre a célra. Illetve a plébánia bankszámláján (Szent László Király Plébánia Takarékszövetkezeti számlaszáma: 53200022-11042057) is örömmel fogadjuk ere a célra az adományaikat. Köszönjük szépen! Az Isten fizesse meg! Természetesen a fejleményekről ezen a fórumon is be fogok számolni.  

Jakab Zoltán Tibor 
plébániai kormányzó

https://www.hunyaiplebania.hu/viharkar.html


Kedves Olvasók! Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Városunk újság iránti szeretet, érdeklődés továbbra is megmaradt. A látogatók számát nézve, mióta csak online vagyunk olvashatók, nagyon megugrott az érdeklődők száma. Korábban általában 200 látogatónk volt, a januári online számunkat 675-en látták!! Köszönjük bizalmukat, szeretetüket, érdeklődésüket! Továbbra is várjuk Kedves Olvasóinkat!

Üdvözlettel:

Szerkesztőség


Életének 84. évében, január 2-án - egy nagyon gyors lefolyású betegség következtében - elhunyt Wagner József, egykori endrődi tanár.  Temetése Tiszakécskén lesz február 20-án.  


Karácsonyi népszokások


2020. január 4-én Karácsonyi népszokások címmel tartotta meg rendezvényét az endrődi Szent Antal Népház. Dr. Szonda István néprajzkutató volt a házigazda, aki szerint a népi hagyományok továbbélése és továbbadása fontos feladat, s ennek az évről évre megrendezett eseménynek találkozási helye a népház.  Dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem professzora minden évben részt vesz vendégként és előadóként is, Gyomaendrődre szinte haza jár.  A karácsonyi ünnepkörről, vízkeresztről, annak néprajzi vonatkozásairól beszélt. A színpadon előbb gyomaendrődi Selyem úti, majd biharkeresztesi óvodások énekeltek és játszottak. Ezt követte a Vaszkó Irén (az endrődi Tájház megalapítója) által megmentett és az utókorra hagyományozott Háromkirályjárás. Dénes Zoltán atya házszentelése után a gyerekek megsimogathatták (az előadás alatt végig) a színpad előtt helyet kapott bárányokat is. A két kis állat (Krisztus-szimbólumként) közelebb hozta, valóságosabbá tette a megjelenített betlehemi születéstörténetet. A tartalmas együttlétet Barna Zsuzsa (endrődi recept alapján készített) lekváros kiflijeinek elfogyasztása zárta.

Dr. Szonda István, a rendezvény házigazdája Selyem úti óvodások
Biharkeresztesiek Endrődiek,  Háromkirályjárás
Endrődiek,  Háromkirályjárás Prof. Dr.  Bartha Elek
Dr. Dénes Zoltán atya házszentelése Bárányok

Frissítve: 2020-02-05