Városunk Gyomaendrőd újság
www.varosunkujsag.hu

Január 16-án csütörtökön 15 órakor temetjük Sóki Lajosné Kovács Gizellát, volt hunyai hitoktatót az orosházi alvégi temetőben.


Életének 84. évében, január 2-án - egy nagyon gyors lefolyású betegség következtében - elhunyt Wagner József, egykori endrődi tanár.  Temetése Tiszakécskén lesz február 20-án.  


Karácsonyi népszokások


2020. január 4-én Karácsonyi népszokások címmel tartotta meg rendezvényét az endrődi Szent Antal Népház. Dr. Szonda István néprajzkutató volt a házigazda, aki szerint a népi hagyományok továbbélése és továbbadása fontos feladat, s ennek az évről évre megrendezett eseménynek találkozási helye a népház.  Dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem professzora minden évben részt vesz vendégként és előadóként is, Gyomaendrődre szinte haza jár.  A karácsonyi ünnepkörről, vízkeresztről, annak néprajzi vonatkozásairól beszélt. A színpadon előbb gyomaendrődi Selyem úti, majd biharkeresztesi óvodások énekeltek és játszottak. Ezt követte a Vaszkó Irén (az endrődi Tájház megalapítója) által megmentett és az utókorra hagyományozott Háromkirályjárás. Dénes Zoltán atya házszentelése után a gyerekek megsimogathatták (az előadás alatt végig) a színpad előtt helyet kapott bárányokat is. A két kis állat (Krisztus-szimbólumként) közelebb hozta, valóságosabbá tette a megjelenített betlehemi születéstörténetet. A tartalmas együttlétet Barna Zsuzsa (endrődi recept alapján készített) lekváros kiflijeinek elfogyasztása zárta.

Dr. Szonda István, a rendezvény házigazdája Selyem úti óvodások
Biharkeresztesiek Endrődiek,  Háromkirályjárás
Endrődiek,  Háromkirályjárás Prof. Dr.  Bartha Elek
Dr. Dénes Zoltán atya házszentelése Bárányok

Frissítve: 2020-01-11