Hírek, események a Kis Bálint Általános Iskolából

„Szállj költemény, szólj költemény”

A Határ Győző Városi Könyvtár április 4-én rendezte szokásos költészet napi városi versmondó versenyét. A település három általános iskolájából sok diák nevezett. Iskolánkból 12 fő szavalatát hallgatta meg a zsűri, amelynek Tomanek Gábor, a békéscsabai Jókai Színház színművész volt az elnöke. Legügyesebb tanulóinkat helyezésekkel értékelte a bírálóbizottság.
Első helyezettek: Várkonyi Ádám és Varjú Zente 5. a osztályos tanulók, felkészítő tanáruk: Hunya Jolán. Harmadik helyezettek: Balaton Betrix 7. b osztályos és Forgács Flóra 8. a osztályos tanulók, felkészítőjük: Hunya Jolán és Domokos Anikó tanárnők. Valamint negyedik helyezett: Furka Lénárd 5. b osztályos tanuló, felkészítője: Tóthné Szabó Irén. Gratulálunk a versmondóknak és a felkészítő tanároknak!

Viharsarki kincsek nyomában

A Békés Megyei Értéktár által rendezett „Viharsarki kincsek nyomában” című hungarikum verseny megyei döntőjét a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola csapata nyerte, melynek tagjai: Balaton Beatrix, Vaszkó Alexa, Velő Boglárka és Czibulka Regina. Ők képviselik az országos versenyen Békés vármegyét! Felkészítő: Domokos Anikó.

 

Versmondó versenyen

Sinka István Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenyen képviselte iskolánkat Balaton Beatrix 7. b osztályos tanuló. Sinka-költemények hangzottak el a versmondók tolmácsolásában, majd második versként Petőfi és kortársai közül szabadon lehetett választani. Bea Petőfi Sándortól: Magyar vagyok c. versét mondta el. A zsűriben a vésztői művelődési központ igazgatója, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és egy fővárosi színész foglalt helyet. Tanítványunk negyedik helyezésben részesült. Felkészítő tanára: Hunya Jolán

Szakmai napon, Békéscsabán

Az Oktatási Hivatal Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ Tavaszi Pedagógiai Napok rendezvénysorozata keretében Szórakoztató szóra késztető - A beszédtechnika fejlesztése középiskolában címmel bemutató órát tartott magyar nyelvtanból a 9. évfolyamban Dr. Farkasné Csató Katalin, vezető szaktanácsadó, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium tanára. Témakör: a retorika volt, az óra anyaga pedig: A beszéd megszólaltatása, az érvek- ellenérvek, a szövegszerkesztés menete. Az óra bemutatta, hogyan lehet gimnazista diákok beszédkészségét, kifejezőkészségét fejleszteni. Majd felvillantotta, hogy a gyakorlatokból hogyan áll össze egy beszédmű. Ezt a tanórát iskolánk magyar szakos pedagógusa, Hunya Jolán tanárnő is megnézte. És ebben a csoportban tanul iskolánk volt tanítványa: Tóth Malvin, aki nagyon tevékenyen kapcsolódott be a különleges órába, minden feladatot ügyesen megoldott, tudásával segítette a tanárnő munkáját. Az óra után kötetlen beszélgetésre került sor, ahol mindannyian egyetértettek abban, hogy legközelebb is szívesen jönnek az Andrássy Gimnáziumba, hiszen minden tanárnak nagy szüksége van az együttműködésre, a megerősítésre és az inspirációra.

Szép sikerek Orosházán, a területi német írásbeli versenyen

Az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat 2023 áprilisában Svájci Hetet szervezett, melyre intézményünk diákjai is meghívást kaptak. A német írásbeli versenyen iskolánk 34 tanulója - 4-8. évfolyamos - vett részt 2023. április 20-án. A tanulók minden évben kiemelkedően szerepelnek ezen a megmérettetésen, így volt ez most is. A versenyen a heti 5 órában német nyelvet tanulók külön kategóriában indultak. Díjazott diákjaink a következők:


Tanulóink a 31 kiosztott díjból 14-et szereztek, mely nagyon szép eredmény. Dicséret illeti a versenyen részt vevő összes diákunkat, akik méltóképpen képviselték iskolánkat:
4. évfolyam: Garai Áron, Oláh Dorka, Oláh Olivér, Soczó Gergő, Szarka Ninett és Toldi Barna
5. évfolyam: Furka Lénárd, Hegedűs Janka, Kürti Máté, Nagy Réka, Nógrádi Nándor és Varjú Zente 6. évfolyam: Csipai Csongor, Furka Dorka és Munkácsi Petra. 7. évfolyam: Pataki Zoé, Uhrin Enikő és Weigert Virág. 8. évfolyam: Vaszkó Alexa és Velő Boglárka
Felkészítő tanáraik: Izsó Gabriella, Tóthné Szabó Irén és Domokos Anikó, aki ismét megkapta a legjobb felkészítő tanárnak járó díjat. Gratulálunk minden résztvevőnek!


BENDEGÚZ TUDÁSBAJNOKSÁG

Március 24-én iskolánk tanulói részt vettek a Bendegúz Tudásbajnokság megyei versenyén, ahol magyar nyelvtanból, angol nyelvből és matematikából mérettek meg magukat. Csodálatos eredmények születtek: Angol nyelvből: Valuska Botond I. helyezést ért el, ezzel továbbjutott az országos döntőbe! Magyar nyelvtan: Pintér Száva 10.hely, Varga Eszter 16. hely, Valuska Botond 21.hely, Tóth Gábor 23.hely Matematika: Valuska Botond 14. hely
Felkészítő pedagógusok: Kovácsné Nagy Katalin, Benéné Rojik Gabriella, Gritta Diána.

 

Frissítve: 2023-05-01