Sport hírek

Megyei labdarúgó hírek

Kupacsaták nyitják a tavaszt. Február utolsó hétvégéjén kitavaszodik a megyei felnőtt labdarúgásban. Rendhagyó módon a Békés Megyei Kupa harmadik fordulójával kezdődik el az új évad. Az állva maradt tizenhat csapat küzd meg a továbbjutásért. A Sarkad sajnálatos visszalépése miatt azonban egy találkozóval rövidebb lesz a program, az ellenfele, a Medgyesbodzás-Gábortelep SE játék nélkül jut a legjobb nyolc közé. A Gyomaendrődi FC csapata már hamarabb kiesett a küzdelmekből, így őket nem érinti a hétvégi kupacsata.

Az ifjúságiak is a kupával indítanak. A felnőttekkel párhuzamosan kezdetét veszik február utolsó hétvégéjén az U19-es labdarúgók számára kiírt hagyományos Békés Megyei Ifjúsági kupa küzdelmei is. Tizenhat csapat vesz részt a kupában az előző évi eredményesség alapján. A lebonyolítás egyenes kiesési rendszerben zajlik, a végső győztesnek négy összecsapást kell sikerrel vennie. A tavalyi döntős Gyomaendrődi FC utánpótlás csapata résztvevője az ifjúsági kupa küzdelmeinek.

Kényszerű edzőváltásról döntött a megyei I. osztályú labdarúgó bajnokságban szereplő Gyomaendrődi FC elnöksége az év elején. A zöld-fehér együttes szakmai irányítását Karászi László vette át a nyáron érkezett Tasi Róberttől. A váltás gazdasági okokra vezethető vissza, az energiaválság okozta takarékosságra való törekvés miatt született meg a döntés. A jelentősen megemelkedett energiaárak rendkívül nehéz helyzet elé állították a város vezetését. Az önkormányzat egy sor intézkedést hozott meg a spórolás érdekében. Ennek következtében a sportra sem jut annyi forrás, mint az előző években, ami próbára teszi a klub működését is. Önerőből igyekszik az egyesület előteremteni a működéshez szükséges anyagiakat. A költséghatékony gazdálkodás érdekében viszont racionálisan csökkenteni kellet a kiadásokat. Ennek lett az áldozata Tasi Róbert is, akinek a szakmai munkájával maradéktalanul elégedett volt az egyesület vezetése.

Megszűnt Sarkadon a felnőtt foci. Visszalép a Sarkadi Kinizsi felnőtt labdarúgócsapata a megyei I. osztályú bajnokság tavaszi idényétől. A létszámhiány jelentette a legkomolyabb problémát a csapat számára. Az első gondok már a felkészülés kezdetén megjelentek, több saját nevelésű fiatal és rutinosabb helyi játékos is jelezte távozási szándékát. Ez megindított egyfajta mentális bomlást a csapat életében. A környező klubokból sem sikerült feltölteni a hiányzó létszámot, így nem maradt más választása az egyesületnek, mint a visszalépés a tavaszi folytatástól. Ezzel az egyébként is szűkös létszámú első osztály kilenc csapatra olvadt a tavaszi folytatásra. A sarkadi utánpótlás csapatok működése azonban továbbra is zavartalan, erre alapozva talán a nyáron újra lehet éleszteni a felnőtt labdarúgást Sarkadon.

Az amatőr foci vészharangja kondult meg Okányban. Nem is olyan régen még történelme arany oldalait írta az okányi labdarúgás. A helyiek felnőtt csapata a tavalyi évben először szerepelt a legmagasabb megyei osztályban, ahol mindjárt a felsőházi rájátszásba jutottak, és végül a hatodik helyen zárták az évet. A nyáron azonban új alapokra helyezték a működést, és önerőre alapozva kezdték az új évet a megyei III. osztályban. Fél év után újabb szomorú hír látott napvilágot a sárréti nagyközségből, ami egyelőre csak lokális problémának tűnik, de benne van az egész viharsarki amatőr labdarúgás jövőjének árnyoldala.
Hosszas mérlegelés után az Okány Községi Sportkör vezetősége úgy döntött, hogy a 2022-23-as idény tavaszi küzdelmeitől visszalépteti az U19-es csapatát. A döntés hátterében anyagi és hozzáállásbeli problémák mutatkoznak. Gondot jelentett a sportorvosi vizsgálatok elkészítése, az idegenbeli utazások költségeinek finanszírozása. A játékosok részéről erőteljesen jelentkeztek hozzáállásbeli problémák, többször is problémát okozott teljes létszámban kiállni a mérkőzésekre. A későbbiekben nem veti el a vezetőség alsóbb osztályban való indulást abban az esetben, ha ideális lesz a létszán és a fiatalok részéről a hozzáállás.

Fülöp Zoltán

Frissítve: 2023-03-02