Szent Gellért embléma

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium hírei

Általános iskolai egység

Gyertyaszentelő

Február 2-án ünnepli a katolikus egyház gyertyaszentelő Boldogasszony napját. A népi hiedelem szerint, ha ekkor fénylik az idő, hideg lesz, de ha keményen fagy, vége a télnek. Egy másik hiedelem szerint, ha a medve előbújik és meglátja az árnyékát a napsütésben, még hosszú telünk lesz. Kisdiákjaink közül sokan hozták el ezen a napon kedvenc plüss mackójukat.

 

Itt a farsang, áll a bál!

2023. február 17-én általános iskolánkban farsangi mulatság volt. A délelőtt folyamán hot dogot, teát, finom süteményeket lehetett vásárolni.
Délután osztályfarsangra került sor. Különböző játékok színesítették az együttlétet, melynek része a változatos farsangi maskara, közösen előadott produkció volt. A vidám napot diszkó zárta.

Hamvazkodás – böjti időszak

„Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és visszatérsz a porba.”

Ez a nagyböjt kezdőnapja. A hamvazószerda név onnan ered, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a szokás alakult át a 12. századtól a ma is ismert hamvazkodássá.
Ez a bűnbánat ősi jele. A hamu az élet mulandóságára figyelmezteti az embert. Templomainkban azzal a hamuval jelöli meg a pap a hívek homlokát, amely az előző évi szentelt barka elégetéséből származik, közben ezt mondja:
„Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és visszatérsz a porba.”
Falvainkban még fél évszázada is sokan tartották, hogy böjti napokon csupán kenyeret és vizet vettek magukhoz. A böjt jóval több, mint a test vágyainak korlátozása, sokkal inkább a bűnbánat, a megtisztulás, az imádság időszaka, ahol különösen is időszerű a régi templomi énekünk igazsága, miszerint:
Hamvazkodjál, hívő ember, sorsod viseld türelemmel:
Mert hamu hull a gyötrelemre, kegyelem a hű szívekre.
Örömeink mind elmúlnak, könnyeink is porba hullnak.
Boldogok, kik megjavulnak, hamu szaván megindulnak…
(Harangozó Imre néprajzkutató)
Ezen a napon mi is hamvazkodtunk, Czank Gábor atya útmutatásával kezdtük el a böjti időszakot.


Bendegúzos sikerek

Ebben a tanévben is megrendeztük a Bendegúz Nyelvész Anyanyelvi Versenyt.
Összesen 13 tanuló mérettette meg magát az iskolai fordulóban. Egy verseny sosem csak tudáspróba! Nemcsak az számít, ki tudja jobban a tudásanyagot, vagy ki alkalmazza a tudását ügyesebben, de az is, ki mennyire bízik önmagában, mennyire bátor és kitartó, hogyan dönt nehéz helyzetekben.
A vármegyei fordulóra két tanuló jutott tovább: Tóth Mirtill 3. és Papp Kincső 5. osztályos tanuló.
2023. február 24-én Békéscsabán rendezték meg a Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia XXIV. nyelvÉSZ tanulmányi versenyének vármegyei fordulóját.
Korcsoportjukban szép eredményt értek el továbbjutóink, hiszen Tóth Mirtill (3. o.) III., míg Papp Kincső (5. o.) IV. helyezett lett.
A gyermekeknek és felkészítőiknek, Kiss Katalinnak és Polányi Évának gratulálunk!

 Frissítve: 2023-03-02